De architect aan het woord

30 april '19

Een kijkje in de keuken van de architect! Wat heeft Pieter Wagter van architectenbureau Wagterkrijger geïnspireerd om de woningen in De Buitenplaats - Het Kanteel fase 4 te ontwerpen?

Woningen aan de Singel

Aan de noordzijde van deze cluster zijn twee identieke blokken van vier woningen geprojecteerd. Deze woningen staan aan de singel en zijn een herhaling van de tegenoverliggende woningen. De symmetrie aan weerszijden van de singel versterkt het gewenste formele karakter. De architectuur van de woningen is klassiek in zijn gevelorde door eenduidig geplaatste kozijnen met op de verdieping vier-ruits raamkozijnen en op de begane grond voornamelijk zes-ruitse tuindeuren. De woningen zijn afgedekt met steile (franse) kappen met getimmerde goten met gootklossen. De blokken zijn in zichzelf symmetrisch en voorzien van naar voren gemetselde pilasters met in het hart van de blokken een timpaan. De hoekwoningen hebben hun voordeur aan de zijgevel, waardoor deze het karakter van een voorgevel krijgen. De woningen worden gemetseld in donker paarsrode bakstenen met donkergrijze plinten, witte kozijnen en gootlijsten én afgedekt met donkergrijze vlakke dakpannen.

image alt

2 onder 1 kapwoningen

Aan de westzijde van dit cluster staan, aan de laan naar de ‘Buytenplaets’, zes 2 onder 1 kapwoningen met een brede beukmaat en een grote kavelbreedte; passend bij het rijke karakter van deze laan. De woningen hebben een klassieke opbouw met pilasters en architraven, getimmerde bakgoten en een balustrade (attiek). De woningen zijn afgedekt met schildkappen waardoor een alzijdig beeld ontstaat. De 2 onder 1 kapwoningen hebben een zes traveeën brede gevelorde met een midden-risaliet waarlangs aan beide zijden een pilaster is geplaatst. In de zijgevels zijn tevens pilasters geplaatst zodat ook de zijgevels zich als voorgevels in het straatbeeld tonen. Op verdieping zijn vier-ruits raamkozijnen geplaatst op een gevelband. Op de begane grond zijn in de zijbeuken zes-ruitse tuindeuren en in het midden-risaliet voordeuren geplaatst. De hoeken van de blokken zijn voorzien van gebosseerd metselwerk. Tussen de woningen is ruimte voor enkele of dubbele garage-gebouwen afgedekt met platte daken en voorzien van boeilijsten rondom. De woningen worden gemetseld in een schakering van grijze-zwarte bakstenen. Ook de kozijnen, ramen en deuren zijn afgeschilderd in grijstonen. De daken worden afgedekt met zwarte dakpannen. Door de combinatie van kleur en architectuur ontstaat een chique totaalbeeld.

image alt

Rijwoningen

In dit cluster zijn twee blokken met in totaal 10 rijwoningen opgenomen. Aan de oostzijde, in de laan, een blok van zes woningen welke is voorzien van twee ‘entreepoorten’ en aan de zuidzijde, in de dwarsstraat, een blok van vier woningen met één ‘entreepoort’. De architectuur verwijst enigszins naar die van koetshuizen op landgoederen, met name vanwege ‘entreepoorten’ welke zijn voorzien van z.g. korfbogen met strekken-rollaag met bloksgewijs aangebrachte accentstenen. De donkerrode baksteen gevels zijn voorzien van eenvoudige vier-ruits raamkozijnen afgewisseld met vierkante enkelruits raamkozijnen, geplaats tussen horizontale banden in een oranje-gele accentkleur. De hoekwoningen van de blokken zijn afgedekt met schildkappen. De zinken bakgoten worden ondersteund door gegalvaniseerde gootbeugels waartussen bloksgewijs metselwerkaccenten zijn aangebracht. Door het samenspel van banden, metselwerkaccenten en de bijzondere ‘entreepoorten’ ontstaat eigenzinnige architectuur die zich onderscheid van de overige woningen binnen dit cluster en tevens een nieuw beeld aan de Plantage toevoegt.

Interesse? Schrijf je in!

Heb je interesse in één van de woningen in De Buitenplaats - Het Kanteel fase 4? Laat je NAW-gegevens achter bij het woningtype van je voorkeur. Je kunt dit doen door op de button 'Houd mij op de hoogte' te klikken. De komende weken krijg je dan als eerste de nieuwste informatie over dit nieuwbouwproject. 

  Bekijk het woningaanbod
  Contact opnemen