De term 'werkbare dagen' uitgelegd

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht in De Buitenplaats fase 5 en 6? Nu de bouw is begonnen, vraag je je waarschijnlijk af wanneer de woning opgeleverd wordt. Dit vind je terug in de aannemingsovereenkomst. Een datum wordt meestal niet genoemd: de aannemer moet opleveren binnen een aantal werkbare werkdagen. Maar wat is nu precies een werkbare werkdag?

image alt

Werkbare werkdagen

Als koper van een nieuwbouwwoning is het prettig om ver vooraf te weten wanneer je de sleutel van je woning krijgt. Dit is voor de aannemer helaas onmogelijk om vast te leggen rond de start van de bouw. Tijdens de bouwperiode zijn er namelijk allerlei situaties die de voortgang kunnen vertragen. Denk hierbij aan extreme weersomstandigheden zoals een strenge winter of flinke storm, maar ook bijvoorbeeld een staking in de bouw. Dit zijn niet-werkbare dagen, net als erkende rust- en feestdagen en collectieve vakantiedagen. Slechte weersomstandigheden hoeven overigens niet altijd een belemmering te zijn om te werken. Als ruimten van de woning al wind- en waterdicht zijn, kan daar gewoon gewerkt worden.

Binnen hoeveel werkbare werkdagen jouw woning opgeleverd moet worden, vind je terug in artikel 5 van de aannemingsovereenkomst. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen.

image alt

Wanneer gaat de teller lopen?

Bij eengezinswoningen geldt dat de teller van de werkbare werkdagen begint op het moment dat de grond wordt ontgraven of als er gestart wordt met het heiwerk (als de funderingswerkzaamheden plaatsvinden voor het starten van het ontgraven).

Is de afgesproken bouwtijd overschreden en wordt de woning te laat opgeleverd? In dat geval moet de bouwer een schadevergoeding betalen. In de meeste aannemingsovereenkomsten zijn daarover bepalingen opgenomen. Uiteraard streeft de aannemer er altijd naar om de woning binnen het aantal gestelde werkbare werkdagen op te leveren.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op
Nog geen woning gekocht? Bekijk het actuele aanbod