Opgeleverd

De Bastide door de ogen van de architect

12 november '21

Jep Swinkels van architectenbureau Visser en Bouwman maakte het ontwerp van De Bastide 17 en 18. Als we hem spreken, vertelt hij waar hij zijn inspiratie vond en wat hij hoopt te zien als hij over een paar jaar hier rondwandelt.

Duidelijke visie

“De gemeente heeft een duidelijk beeld voor ogen waar ze met De Plantage heen willen. Deze visie staat in een beeldregieplan omschreven en wordt bewaakt door supervisor Piet Kalsbeek. Naast dit heldere vertrekpunt hebben we ook een studie verricht naar de al gerealiseerde buurten van De Bastide, waar we samen een groter plandeel mee vormen.” 

Organisch geheel

Jep vertelt dat de Bastide dan wel in fases wordt gebouwd, maar dat het de bedoeling is dat deze afzonderlijke plannen straks één vanzelfsprekend organisch gegroeid geheel vormen. “Uiteindelijke bestaat De Bastide niet meer uit deelprojecten, maar zijn het allemaal dorpse straatjes die samen één grotere buurt vormen, waarbinnen ieder huis of blokje huizen een eigen beeldtaal spreekt.”

In de Bastide 17 en 18 komen koop- en huurwoningen. Verschil zal je niet zien, want Jep heeft alle woningen dezelfde kwaliteit meegegeven. Door slim te spelen met details en elementen, steensorteringen en dakpankleuren is er naar zo veel mogelijk variatie gezocht. Het ene huis heeft roedes in de ramen en luiken en het andere heeft een gedraaide kap, getrapte gevel of uitbouw.

“Op strategische punten staan blikvangers die extra opvallen door hun vorm of kleur of omdat ze zijn geïnspireerd op een dorpswinkeltje, oude school of koetshuis. Met dit soort afwijkende dorpse elementen creëer je een veel rijker totaalbeeld en kom je beter in de buurt bij de emotie die een historisch gegroeide dorpsstraat ook oproept. Deze eyecatchers zorgen ook voor herkenning in de buurt, waardoor de nieuwe bewoners zich sneller thuis zullen voelen.”

Jep

In de toekomst kijken


“Dit zijn zeer fijne opgaves om aan te werken. De samenwerking binnen het team was prettig en datzelfde geldt voor het contact met de supervisor. Als iedereen dezelfde ambitie nastreeft, kunnen er mooie dingen ontstaan en daar word ik blij van als architect. Als ik straks rondloop, zou het mooi zijn als De Bastide een echte buurt is geworden. Dat mensen uit de koop- en huurwoningen elkaar kennen en samen een straatfeest organiseren. Geen onderscheid, net als in een oud dorp, samen.”